Каква е последователността на СПА процедурите

Каква е последователността на СПА процедурите

Вече сте решили, че ще се отдадете на СПА почивка, може би дори сте избрали своя предпочитан СПА хотел край Варна или в к.к. Златни пясъци, но все още не сте сигурни как да извлечете максимална полза от лечебната сила на водата. Историците спорят за произхода на термина – някои твърдят, че названието идва от белгийския град Спа, познат още от римско време, където хората са ходели да търсят лечение с минерална вода - други пък намират произхода на термина в акронима Sanitas Per Aquam“ (здраве чрез вода). При всички случаи оздравителното и рекреативно действие на СПА процедурите са широко ценени и търсени сред туристите по българското черноморие.


Когато избирате СПА почивка е важно да се запознаете с удобствата, които центърът включва. След това вече може да направите план и как да прекарате своя спа ден и да се съобразите с оптималната последователност на СПА процедурите.


Препоръчваме да започнете с хамам! Истински цар сред СПА процедурите, хамамът (или познат още като турска баня) ще изчисти в дълбочина кожата, ще отвори порите и ще ви подготви за всичко предстоящо. Посещението на хамам може да ви избави от безсънието, да подобри работата на лимфната и кръвоносната система и да освежи горния слой на кожата. Отивайки на хамам ще прекарате време сред пара, докато порите ви се отпушат, а после служител на СПА центъра ще се заеме ръчно да изчисти кожата с тривки. И както и да опитваме да го разказваме, всъщност става въпрос за работата на познати от миналото „теляци“, които изчистват в дълбочина тялото ви, като влагата предварително го е подготвила за това.


Разбира се, може да педпочетете да замените хамама с парна баня или финландска сауна или пък да ги съчетаете, всичко това е въпрос на вкус и усещане. При всички случаи обаче препоръчваме именно тази първа процедура, която да подготви тялото за по-интензивна терапия.


Преди това обаче, в случай че спа хотелът ви в България разполага със солна стая може да вземете глътка въздух там. Солни панели създават терапевтичен микроклимат, близък до този в солните пещери, боровите гори или морския бряг. Въздухът е богат на микроелементи, 80% от които се съдържат в кръвната плазма на човешкото тяло.


След като и дробовете ви са поели лечебна глътка въздух е време за наслада за всички сетива. Продължете совето СПА приключение с терапия или специален масаж – например шоколадова терапия или дрениращ масаж. При вече подготвени кожа и дихателни пътища която и да е терапия или специален масаж ще имат значително по-добър ефект.


За финал – може да вземете своите 15 минути уединение в релакс зоната. Това по традиция е тихо място с приятна температура, където да се отпуснете и да осъзнаете приятните мигове от прекараните часове. Минутите там ще са важна настройка за остатъка от деня.


Ако трябва да обобщим, при избора си на СПА хотел край Варна или в к.к. Златни пясъци – първо се поинтересувайте от съоръженията, с които разполага. След това започнете от процедурите с вода и пара, последвани от процедурите за дихателни пътища, за да преминете през задължителния масаж и завършите с минутки за себе си в релакс зоната.