Разликата между Шведска маса и Блок маса

Разликата между Шведска маса и Блок маса

Когато избират хотели в Златни пясъци Ол инклузив, много от Вас се интересуват и за формата на сервиране. Някои питат за блок маса, други за шведска маса, но знаете ли всъщност каква е разликата между двете?

Всъщност когато става въпрос за ол инклузив хотел правилният термин е по-скоро шведска маса, тъй като това е форма на обслужване. Терминът идва от скандинавските страни и по-конкретно от Швеция, където по време на празника мидсомар хората пируват около големи маси. Често по поводи се е налагало да чакат гости от близо и далече и са сервирали софри с ястия с трайност няколко дни – така всеки можел да се обслужи като пристигне. Към днешна дата обаче под този термин се разбира – хранене на самообслужване.

Друга основна характеристика е, че срещу посочения куверт консумирате неограничено количество храна – когато става въпрос за ол инклузив хотели, всъщност този куверт е калкулиран в цената на вашата почивка. Обикновено шведската маса е разделена на секции – салата, топла и студена кухня, десерти, мезета, плодове и др. – менюто варира и спрямо времето от деня, а именно дали шведската маса е заредена за закуска, обяд или вечеря.

Различните хотели имат различна политика за подготовка на менюто си за шведска маса – то може да бъде съставено от интернационална кухня, от местни специалитети, да отговаря на конкретни религиозни рестрикции или пък да представя микс от всичко това. Някои хотели, като Prestige Deluxe Hotel Aquapark Club добавят и детски бюфет с подбрани здравословни и любими на малчуганите ястия. Задължително шведската маса включва и напитки – започвайки от кафе, през вода и сокове. Важно е да знаете, че имате неограничен достъп по шведската маса т.е. няма нужда да препълвате чиниите си от първия път, а може да се върнете и да пробвате нещо различно или пък да си сипете допълнително от ястие, което ви е допаднало. 

Блок масата отново е богато заредена с храна, но се изпозлва при приеми или фирмени мероприятия – при нея гостите похапват свободно край нея без да сядат. За нея е важно да не пречи на входа за залата или други ключови дейности по време на събитието. Също като при шведската е добре самите маси да са покрити с бели покривки.
Сега вече знаете, че когато избирате хотели в Златни пясъци Ол инклузив, следва да се поинтересувате от това дали има шведска маса – което е почти сигурно- и най-вече колко богата е тя. Все още има разлика между предлагането, което може да е доста базово или пък да надхвърли многократно очакванията ви с десертен бар, готвене на живо, сладоледен бар и много други.