За ползите от парната баня и сауната?

За ползите от парната баня и сауната

 

Живеем в непрекъснато променящ се, забързан свят. Многото ангажименти, трупащи се проблеми, липсата на време за пълноценна почивка водят до повишаване на нивата на стрес в човешкия организъм. Много лекари твърдят, че именно стресът в огромни количества е в основата на много от заболяванията на 21 век. Стресираният организъм старее по-бързо и боледува повече.

 

Не е случайност, че през последните години има голямо повишаване на търсенето на СПА хотели. В тази категория попадат хотели с четири или пет звезди, които освен всички задължителни екстри, според категоризацията на местата за настаняване, следва да предоставят на гостите си достъп до парна баня, сауна, масажни и детокс терапии, разнообразие от лечебни и разкрасителни процедури.
И докато парната баня и сауната са сравнително добре познати на повечето хора, те често ги възприемат само и единствено като средство за релаксация или като част от пакет с разкрасителни процедури. Всъщност, парната баня и сауната имат множество благотворни ефекти върху човешкото здраве. Нека да ги разгледаме.

 

ПАРНА БАНЯ
Парната баня е специално помещение, което се загрява с помощта на пара. Всеки хотел от висок клас задължително има на разположение и парна баня. Температурата в нея обикновено е около 45 градуса , а влажността близо до 100%.
Ползите:
• Парната баня спомага за отваряне на дихателните пътища, което подобрява дишането. Благодарение на влажната топлина от парната баня, лигавиците на тялото се отварят и това води до значително облекчаване на състояния като астма, синузит и бронхит.
• Най-големият орган в човешкото тяло е кожата. През кожата преминават около 30% от отпадъците в тялото ни. Тук парната баня помага по два начина – от една страна горещата влажна пара спомага за отваряне на порите и по-лесно очистване на задържани токсини в тялото, а от друга страна обилното изпотяване увеличава капацитета на детоксикация и тялото може да се пречисти по-пълноценно. В резултат ще получите мека, гладка и чиста, леко порозовяла кожа, която не само ще чувствате прекрасно, но и ще изглежда много добре. Ползите от детоксикацията на организма са неоспорими и далеч не стигат само до по-добрият външен вид. Детоксикацията е мощно средство за подмладяване на организма. Пречистващото ѝ действие облекчава работата на органите в целия организъм.
• Терапиите с парна баня действат много релаксиращо и имат изключително благотворен ефект върху нервната система.
• Благодарението на топлата пара се подобрява кръвоснабдяването в цялото тяло.
• Ако парната баня се комбинира с масаж процесите на детоксикация, релаксация и масаж ще способстват за видимо и значително намаляване на целулита.

 

САУНА
Сауната е по-сухият и по-горещ вариант на парната баня. Сауната е изобретена преди повече от 2000 години във Финландия, затова и често може да я срещнете под наименованието „финландска сауна“.
Също както и парната баня, сауната има редица ползи за здравето и външния ни вид, но ето и още няколко плюса:
• Използването на сауна подобрява имунитета! Това се дължи на факта, че в сауната температурата на човешкото тяло достига 40 градуса и изпада в състояние на така наречената изкуствена треска. В това състояние се получава стимулация на имунната защита и започва произвеждане на антитела и бели кръвни клетки, които от своя страна подсилват защитата ни от сезонните вируси и различни бактерии.
• Сауната е всеизвестно и широко препоръчвано средство за борба с болките в ставите. Особено подходяща е за хората, страдащи от артрит и мигрена.
• Топлината на парата успокоява нервните окончания и мускулите. Това е чудесно решение за мускулна релаксация след сериозно физическо натоварване.
• Използването на сауна намалява кръвното налягане и спомага за по-здрав и дълбок сън.

 

Доказано е, че използването на парна баня и сауна не само облекчава някои здравословни състояния и ви кара да се чувствате и изглеждате добре, но и намалява нивата на стреса в организма. Топлината и парата спомагат за отделяне на ендорфини в тялото, които борят ефектите на стреса.

Независимо от повода на вашето пътуване, независимо от това дали ще ползвате ол инклузив пакет или не, не пропускайте парната баня и сауната. Погрижете се за себе си!